thumbnail

Macarons

Makarons; poslastica koja zahtjeva tako malo sastojaka, a tako mnogo vremena, truda i rada. Mnogi pokušaji su završili neslavno. Gubila sam zdravi razum i strpljenje oko njih. Nisam mogla nikako dobiti kolač, taj mali komadić raja koji sam tako rado htjela da uspije.
Najviše me nerviralo probavanje raznoraznih recepata i savjeta kako i šta trebam napraviti, a svi su na kraju vodili u slijepu ulicu.
Kad samo pogledate tu ljepotu kolačića na internetu, u izlozima slastičarnica, taj sav njihov minimalistički raskoš i sjaj, te boje, jednostavno nisam mogla odustati od pokušaja, a mrzila sam svaki neuspjeh. Na kraju, nakon toliko truda i pokušaja, eksperimentiranja sa raznoraznim sastojcima i tehnikama, došla sam do svog dugo očekivanog i nadasve zadovoljavajućeg uspjeha i naravno, po meni, savršenog njegovog Visočanstva Makaron-a. 

Sa Vama ću podijeliti svoj recept u nadi da ćete i Vi uspjeti kao i ja.

Sastojci:

  • 70 grama bjelanjaka
  • 80 grama bademovog brašna
  • 50 grama kristal šećera
  • 120 grama šećera u prahu
  • jestiva boja u prahu ili gelu, po želji

Priprema:

  • Uglavnom u receptima stoji da bjelanjci moraju biti odvojeni od žutanjaka barem dva dana unaprijed. Ja sam zadnje dvije ture radila sa tek odvojenim bjelanjcima i ispali su svi do jednoga sa prstenom.
  • Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg i u nekoliko navrata dodati kristal šećer. Ukoliko ih želite bojati, najbolje je boju dodati direktno u bjelanjke, nebitno je da li je boja u prahu ili u gelu.
  • Bademovo brašno i šećer dodajte u bjelanjke i lagano špahtlom miješajte preklapajući bjelanjke preko brašna. 40 preklapanja će biti sasvim dovoljno. Smjesa mora biti kao tekuća lava. Ukoliko vam se čini da je smjesa gušća, miješajte još koji put. Pazite da ne premiješate jer joj onda nema spasa i biti će prerijetka pa će se macaronsi razlijevati.
  • Nek vas ne pati ako nemate podlogu za macaronse, bolji su na pek papiru i poslije se lakše odvajaju. Na pek papiru iscrtajte krugove promjera 3 cm pa okrenite pek papir naopako.
  • U dresir vrećicu stavite smjesu i oblikujte krugove na već iscrtanom papiru.
  • Tepsiju zatim nekoliko puta jače udarite od stol da izbijete višak zraka i da vam se kapice stope sa ostatkom smjese.
  • Macaronse ostavite da odstoje minimalno sat vremena, ja ih ostavim i 2 sata. Dovoljno su suhi ako ih od gore dotaknete prstom, a smjesa je suha i ne lijepi se za prst.
  • Izbjegavajte ih praviti kada je u zraku velika vlaga jer će se produžiti vrijeme sušenja.
  • Pecite ih na 140 - 150 stupnjeva cca 15 minuta. Ukoliko počnu pucati, temperatura vam je prejaka. Pečnicu nemojte otvarati prve 4 minute jer bi se tad trebao formirati prsten.
  • Pečene ostavite da se ohlade i onda ih odvajajte od pek papira.


U pripremi za pečenje.







Crveni macaronsi spremni za jesti, punjeni sa lemon curdom i ganacheom, a vi ih možete puniti sa bilo kojom drugom čvrstom kremom po želji.










Related Posts :

  • Keksi Crno-bijeli svijet Kiša. Umorna od ranojutarnje smjene na poslu, jelo mi se nešto slatko, a opet nešto…
  • Mandarina raspucanci Sastojci:250 grama brašna100 grama šećera100 grama maslaca1 jaje1 - 2 mandarine (so…
  • Lješnjak keksiSastojci:200 grama brašna160 grama maslaca90 grama šećera1 vanilin šećer2 žumanjka40 gram…
  • Krešenti Sastojci:350 g mekog brašna200 g masti ili maslaca150 g šećera1 jaje2 žutanjkakoric…
  • Išleri Tijesto:500g brašna (pola oštro, pola meko)250g maslaca150g šećera2 jajeta2 žlice k…
Tags :

Subscribe by Email

Follow Updates Articles from This Blog via Email

No Comments

Popular Posts

Potraži me

Followers

Blogroll

About