Makarons; poslastica koja zahtjeva tako malo sastojaka, a tako mnogo vremena, truda i rada. Mnogi pokušaji su završili neslavno. Gubila sam zdravi razum i strpljenje oko njih. Nisam mogla nikako dobiti kolač, taj mali komadić raja koji sam tako rado htjela da uspije.
Najviše me nerviralo probavanje raznoraznih recepata i savjeta kako i šta trebam napraviti, a svi su na kraju vodili u slijepu ulicu.
Kad samo pogledate tu ljepotu kolačića na internetu, u izlozima slastičarnica, taj sav njihov minimalistički raskoš i sjaj, te boje, jednostavno nisam mogla odustati od pokušaja, a mrzila sam svaki neuspjeh. Na kraju, nakon toliko truda i pokušaja, eksperimentiranja sa raznoraznim sastojcima i tehnikama, došla sam do svog dugo očekivanog i nadasve zadovoljavajućeg uspjeha i naravno, po meni, savršenog njegovog Visočanstva Makaron-a.
Sa Vama ću podijeliti svoj recept u nadi da ćete i Vi uspjeti kao i ja.
Sastojci:
- 70 grama bjelanjaka
- 80 grama bademovog brašna
- 50 grama kristal šećera
- 120 grama šećera u prahu
- jestiva boja u prahu ili gelu, po želji
Priprema:
- Uglavnom u receptima stoji da bjelanjci moraju biti odvojeni od žutanjaka barem dva dana unaprijed. Ja sam zadnje dvije ture radila sa tek odvojenim bjelanjcima i ispali su svi do jednoga sa prstenom.
- Bjelanjke miksati u čvrsti snijeg i u nekoliko navrata dodati kristal šećer. Ukoliko ih želite bojati, najbolje je boju dodati direktno u bjelanjke, nebitno je da li je boja u prahu ili u gelu.
- Bademovo brašno i šećer dodajte u bjelanjke i lagano špahtlom miješajte preklapajući bjelanjke preko brašna. 40 preklapanja će biti sasvim dovoljno. Smjesa mora biti kao tekuća lava. Ukoliko vam se čini da je smjesa gušća, miješajte još koji put. Pazite da ne premiješate jer joj onda nema spasa i biti će prerijetka pa će se macaronsi razlijevati.
- Nek vas ne pati ako nemate podlogu za macaronse, bolji su na pek papiru i poslije se lakše odvajaju. Na pek papiru iscrtajte krugove promjera 3 cm pa okrenite pek papir naopako.
- U dresir vrećicu stavite smjesu i oblikujte krugove na već iscrtanom papiru.
- Tepsiju zatim nekoliko puta jače udarite od stol da izbijete višak zraka i da vam se kapice stope sa ostatkom smjese.
- Macaronse ostavite da odstoje minimalno sat vremena, ja ih ostavim i 2 sata. Dovoljno su suhi ako ih od gore dotaknete prstom, a smjesa je suha i ne lijepi se za prst.
- Izbjegavajte ih praviti kada je u zraku velika vlaga jer će se produžiti vrijeme sušenja.
- Pecite ih na 140 - 150 stupnjeva cca 15 minuta. Ukoliko počnu pucati, temperatura vam je prejaka. Pečnicu nemojte otvarati prve 4 minute jer bi se tad trebao formirati prsten.
- Pečene ostavite da se ohlade i onda ih odvajajte od pek papira.