Podravske kocke

Sastojci za biskvit:

    5 jaja

    150 grama šećera (kristal)

    85 ml ulja

    100 grama mekog brašna

    150 grama gustina

    1 prašak za pecivo

    2 jušne žlice kakaa


Preljev:

    3 čajne žlice šećera

    200 ml vode

    sok jednog limuna


Krema:

    4 žumanjka

    150 grama šećera (kristal)

    2 žlice mekog brašna

    200 ml mlijeka

    250 grama margarina ili maslaca


Šaum:

    4 bjelanjka

    prstohvat soli

    200 grama šećera (kristal)

    1 dl vode


Glazura:

    3 žlice vode

    2 žlice šećera (kristal)

    100 grama čokolade za kuhanje

    80 grama margarina ili maslaca


Priprema:

  • Prvo skuhati preljev i ostaviti ga da se ohladi.
  • Biskvit:
  • Miksati jaja sa šećerom, nema potrebe da ih odvajate, samo koliko jaja stavljate toliko minuta miksate. Lagano dolijevati ulje. Posebno pomiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo pa prosijati. Kada se prašak za pecivo dobro izmiješa sa brašnom nema opasnosti od napuhavanja biskvita. U nekoliko navrata dodati suhe sastojke u jaja i umiješati spatulom ili mikserom na brzini 1.
  • Smjesu peći pola sata na 170 stupnjeva, provjeriti čačkalicom kad je pečen.
  • Tepsija je veličine cca 35 x 20 cm.
  • Krema:
  • Šećer, vanilin šećer i jaja dobro pjenjačom umutiti, dodati brašno i mlijeko i umutiti u glatku smjesu. Ja kremu kuham u mikrovalnoj, prvo na 30 sekundi, izvadim i promješam, pa opet na 30 sekundi i tako dok nije gotova (cca 2 minute). Ukoliko nemate mikrovalnu, kremu je najbolje kuhati na pari, ali to onda potraje 15 do 20 minuta.
  • Margarin ili maslac sobne temperature dobro izmiksati pa dodavati po dvije žlice hladne kreme dok se sve ne sjedini.
  • Šaum:
  • Miksati bjelanjke sa prstohvatom soli.
  • U posudu staviti kuhati šećer i vodu dok se ne dobije gusti sirup (cca 5 minuta). Sirup lagano sipati u bjelanjke i pri tom neprestano miksati. Zatim posudu sa bjelanjcima staviti u hladnu vodu i nastaviti miksati dok se šaum malo ne prohladi.
  • Hladan biskvit po dužini prerezati na pola.
  • Polovicu biskvita preliti sa pola hladnog sirupa. Namazati kremom i poklopiti drugom polovicom biskvita. Zatim drugu polovicu biskvita preliti ostatkom sirupa pa namazati šaum. Preko šauma preliti prohlađenu čokoladnu glazuru.
  • Čokoladna glazura:
  •  Sve sastojke staviti u jednu posudu i otopiti na pari. Ostaviti par minuta da se prohladi da vam ne rastopi šaum pa preliti preko šauma i ostaviti preko noći da se ohladi.



Post a Comment

Previous Post Next Post