Sastojci za biskvit:
5 jaja
150 grama šećera (kristal)
85 ml ulja
100 grama mekog brašna
150 grama gustina
1 prašak za pecivo
2 jušne žlice kakaa
Preljev:
3 čajne žlice šećera
200 ml vode
sok jednog limuna
Krema:
4 žumanjka
150 grama šećera (kristal)
2 žlice mekog brašna
200 ml mlijeka
250 grama margarina ili maslaca
Šaum:
4 bjelanjka
prstohvat soli
200 grama šećera (kristal)
1 dl vode
Glazura:
3 žlice vode
2 žlice šećera (kristal)
100 grama čokolade za kuhanje
80 grama margarina ili maslaca
Priprema:
- Prvo skuhati preljev i ostaviti ga da se ohladi.
- Biskvit:
- Miksati jaja sa šećerom, nema potrebe da ih odvajate, samo koliko jaja stavljate toliko minuta miksate. Lagano dolijevati ulje. Posebno pomiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo pa prosijati. Kada se prašak za pecivo dobro izmiješa sa brašnom nema opasnosti od napuhavanja biskvita. U nekoliko navrata dodati suhe sastojke u jaja i umiješati spatulom ili mikserom na brzini 1.
- Smjesu peći pola sata na 170 stupnjeva, provjeriti čačkalicom kad je pečen.
- Tepsija je veličine cca 35 x 20 cm.
- Krema:
- Šećer, vanilin šećer i jaja dobro pjenjačom umutiti, dodati brašno i mlijeko i umutiti u glatku smjesu. Ja kremu kuham u mikrovalnoj, prvo na 30 sekundi, izvadim i promješam, pa opet na 30 sekundi i tako dok nije gotova (cca 2 minute). Ukoliko nemate mikrovalnu, kremu je najbolje kuhati na pari, ali to onda potraje 15 do 20 minuta.
- Margarin ili maslac sobne temperature dobro izmiksati pa dodavati po dvije žlice hladne kreme dok se sve ne sjedini.
- Šaum:
- Miksati bjelanjke sa prstohvatom soli.
- U posudu staviti kuhati šećer i vodu dok se ne dobije gusti sirup (cca 5 minuta). Sirup lagano sipati u bjelanjke i pri tom neprestano miksati. Zatim posudu sa bjelanjcima staviti u hladnu vodu i nastaviti miksati dok se šaum malo ne prohladi.
- Hladan biskvit po dužini prerezati na pola.
- Polovicu biskvita preliti sa pola hladnog sirupa. Namazati kremom i poklopiti drugom polovicom biskvita. Zatim drugu polovicu biskvita preliti ostatkom sirupa pa namazati šaum. Preko šauma preliti prohlađenu čokoladnu glazuru.
- Čokoladna glazura:
- Sve sastojke staviti u jednu posudu i otopiti na pari. Ostaviti par minuta da se prohladi da vam ne rastopi šaum pa preliti preko šauma i ostaviti preko noći da se ohladi.