Prhka Makovnjača


Sastojci za tijesto:

    125 grama margarina ili maslaca
    30 grama šećera
    1 žutanjak
    100 grama kiselog vrhnja
    250 grama glatkog brašna
    pola praška za pecivo

Sastojci za mak fil:

    100 grama mljevenog maka
    50 grama šećera
    1 vanilin šećer
    10 jušnih žlica vrelog mlijeka
    1 jušna žlica ruma

Sastojci za orah fil:

    125 grama mljevenih oraha ili lješnjaka
    60 grama šećera
    1 vanilin šećer
    7 jušnih žlica vrelog mlijeka
    šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • Pjenasto izmiksajte margarin (maslac) sa šećerom. Dodajte žutanjak i kiselo vrhnje i dalje miksajući. Isključite mikser pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Rukama umijesite mekano tijesto.
  • Tijesto podijeliti na dva dijela (svaki 280 grama).
  • Pobrašniti podlogu pa razvući tijesto na veličinu 20 x 30 cm.
  • Mak pomiješajte sa šećerima pa dodajte vrelo mlijeko i dobro izmješajte pa dodajte rum. Smjesu premažite preko tijesta pa zarolajet u rolat.
  • Orahe pomiješajte sa šećerima, dodajte vrelo mlijeko pa smjesu premažite preko drugog tijesta koje ste također razvaljali na površinu 20 x 30 cm.
  • Obje štruce stavite u tepsiju na papir za pečenje. Između njih stavite malo pek papira da vam se ne zalijepe. Izbodite ih na nekoliko mjesta vilicom da vam tijesto u toku pečenja ne popuca. Od gore ih poklopite pek papirom i pecite na 200 stupnjeva 40 do 45 minuta.


Posluživanje:

    Pečene štruce obilato pospite šećerom u prahu.









Post a Comment

Previous Post Next Post