Sastojci za tijesto:
125 grama margarina ili maslaca
30 grama šećera
1 žutanjak
100 grama kiselog vrhnja
250 grama glatkog brašna
pola praška za pecivo
Sastojci za mak fil:
100 grama mljevenog maka
50 grama šećera
1 vanilin šećer
10 jušnih žlica vrelog mlijeka
1 jušna žlica ruma
Sastojci za orah fil:
125 grama mljevenih oraha ili lješnjaka
60 grama šećera
1 vanilin šećer
7 jušnih žlica vrelog mlijeka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pjenasto izmiksajte margarin (maslac) sa šećerom. Dodajte žutanjak i kiselo vrhnje i dalje miksajući. Isključite mikser pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Rukama umijesite mekano tijesto.
- Tijesto podijeliti na dva dijela (svaki 280 grama).
- Pobrašniti podlogu pa razvući tijesto na veličinu 20 x 30 cm.
- Mak pomiješajte sa šećerima pa dodajte vrelo mlijeko i dobro izmješajte pa dodajte rum. Smjesu premažite preko tijesta pa zarolajet u rolat.
- Orahe pomiješajte sa šećerima, dodajte vrelo mlijeko pa smjesu premažite preko drugog tijesta koje ste također razvaljali na površinu 20 x 30 cm.
- Obje štruce stavite u tepsiju na papir za pečenje. Između njih stavite malo pek papira da vam se ne zalijepe. Izbodite ih na nekoliko mjesta vilicom da vam tijesto u toku pečenja ne popuca. Od gore ih poklopite pek papirom i pecite na 200 stupnjeva 40 do 45 minuta.
Posluživanje:
Pečene štruce obilato pospite šećerom u prahu.