Buhtle


Predpriprema:
  • 1 dl mlakog mlijeka
  • 1/2 kockice kvasca 
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
Tijesto:
  • 500g mekog brašna
  • 100g maslaca
  • 1,5 dl mlijeka 
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • po želji ribana korica naranče ili limuna
  • 100g šećera
Priprema:
  • U 1 dl mlakog mlijeka rastopiti pola kockice kvasca sa žlicom šećera i žlicom brašna. Ostaviti da germa nadođe (cca 10 minuta).
  • U toplo mlijeko razmutiti jedno jaje. U brašno dodati rastopljeni maslac, mlijeko sa jajetom, kvasac, ribanu koricu naranče ili limuna, prstohvat soli, šećer i vanilin šećer. Mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Po potrebi dodati još žlicu dvije brašna da se tijesto počne odvajati od posude (mora biti meko).
  • Tijesto pokriti krpom i ostaviti da se udupla (30 do 45 minuta, ovisno o toplini prostorije)
  • Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu, oblikujte štrucu i podijelite u 15 do 16 dijelova. Ukoliko želite male buhtlice moguće ga je podijeliti do 24 dijela bez straha da će tijesto popucati. Filovati po želji (kod mene je to obično Nuttela, pekmez, kockice čokolade, svježi sir, mak).
  • Zamotati loptice i spoj okrenuti prema dolje. Ja svaku lopticu malo po rubu namažem uljem, tako se neće lijepiti kad se ispeku i lako ćete odvajati svaki komad. Možete ih peći u kalupu za torte obloženim pek papirom (fi 26 ili 28) ili kockastom plehu cca 30 x 20 cm.
  • Pokriti ih čistom krpom i ostaviti da nadolaze još 20 do 30 minuta. 

  • Stavite ih peći u hladnu pećnicu i uključiti na 160 stupnjeva. Peku se 30 minuta dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
  • Vruće buhtle premazati sa malo maslaca i posuti šećerom u prahu.







2 Comments

Previous Post Next Post