Kardamom pužići

Sastojci za kremu od vanilije:

  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 0,7 dl šećera
  • 3 žutanjka
  • 0,3 dl gustina
  • 50 grama maslaca

Priprema kreme od vanilije:

  • zakuhati mlijeko sa vanilin šećerom, posebno izmiksati žutanjke, šećer i gustin
  • u zakuhano mlijeko izliti smjesu od žutanjaka i miješati dok se ne krene zgušnjavati
  • maknuti sa štednjaka i u vruće umiješati maslac
  • pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak do korištenja

Sastojci za fil:

  • 200 grama maslaca sobne temperature
  • 1,5 dl šećera
  • 1,5 jušna žlica mljevenog kardamoma
  • 1 jušna žlica gustina

Priprema fila:

  • sve sastojke izmiksati u jednoličnu smjesu i ostaviti sa strane dok se ne zamijesi tijesto

Sastojci za tijesto:

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • pola litre mlijeka (nije potrebno zagrijavati)
  • 1 jušna žlica mljevenog kardamoma
  • 250 grama maslaca (podjeljen u manje komade)
  • 2 dl šećera
  • 1 do 1,2 kg brašna
  • 1 čajna žlica soli

Priprema tijesta:

  • rastopiti svježi kvasac u mlijeku pa dodati kardamom, šećer, pola kg brašna i komade maslaca, dobro izmiješati rukama ili spiralnim nastavkom za tijesto
  • postupno dodavati ostatak brašna i zamijesiti tijesto
  • tijesto mora biti mekano ali ne smije se lijepiti za ruke ili podlogu
  • pobrašniti podlogu i tijesto odmah valjati bez nadolaženja u pravokutnik veličine cca 30 x 70 cm
  • premazati filom
  • tijesto preklopiti po dužini da bude 15 x 70 cm i ponovno lagano razvaljati do širine 30 x 70 cm
  • tijesto izrezati na trakice debljine pola cm 

  • zarolati  ih kako je prikazano u videu:

  • pužiće posložiti na pek papir i ostaviti ih da nadolaze cca 2 sata
  • nakon što su nadošli, u svakome napraviti lagano prstima udubljenje za vanilin kremu
  • napuniti kremom
  • pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći oko 15 minuta da lagano porumene
  • u pola decilitra vode rastopiti 2 jušne žlice šećera pa lagano premazati pužiće
  • dekorirati šećerom u prahu


1 Comments

Previous Post Next Post