Sastojci za tijesto:
- 500 grama mekog brašna za kolače tip 400
- 1/2 kockice svježe germe
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- 1/2 dl ulja
- 3 dl mlakog mlijeka
Sastojci za fil:
- 250 grama svježeg sira
- 250 grama špinata
- 2 jajeta
- sol po želji
- žutanjak za premazivanje
- mak u zrnu za posipanje
Priprema:
- U jedan dl mlakog mlijeka izmrviti germu i dodati žličicu šećera. Pustiti desetak minuta da germa naraste.
- Sve sastojke sjediniti i zamijesiti glatko mekano tijesto. Mlijeko dodavati postepeno, po potrebi da tijesto ne bude tvrdo za miješanje. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udupla.
- Tijesto podijeliti na dva dijela. Jednu polovicu razvući na krug promjera 28 centimetara, a drugu na promjer 29 do 30 centimetara. Manji krug odmah staviti na papir za pečenje.
- Za fil izmiješati sir, jaja i špinat (ja koristim zamrznuti i ne obrađujem ga prije uporabe). Fil premazati preko manjeg tijesta. Rub od 1 centimetra nemojte filovati da biste tijesto uspjeli spojiti. Poklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti rubove da se dobro spoje.
- U sredinu suncokreta staviti veću čašu ili zdjelicu (moja je promjera 14 centimetara) i lagano utisnuti. Od zdjelice prema van rezati trake širine 1,5 do 2 centimetra.
- Zdjelicu maknuti pa svaku trakicu iz vodoravnog položaja okrenuti okomito.
- Srednji dio koji je označen zdjelicom premazati žutanjkom i posuti makom u zrnu.
- Peći na 200 stupnjeva otprilike 30 minuta, dok tijesto ne primi lijepu zlatnu boju.