Suncokret

 


Sastojci za tijesto:
  • 500 grama mekog brašna za kolače tip 400
  • 1/2 kockice svježe germe
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja
  • 1/2 dl ulja
  • 3 dl mlakog mlijeka
Sastojci za fil:
  • 250 grama svježeg sira
  • 250 grama špinata
  • 2 jajeta
  • sol po želji
  • žutanjak za premazivanje
  • mak u zrnu za posipanje
Priprema:
  1. U jedan dl mlakog mlijeka izmrviti germu i dodati žličicu šećera. Pustiti desetak minuta da germa naraste.
  2. Sve sastojke sjediniti i zamijesiti glatko mekano tijesto. Mlijeko dodavati postepeno, po potrebi da tijesto ne bude tvrdo za miješanje. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udupla.
  3. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jednu polovicu razvući na krug promjera 28 centimetara, a drugu na promjer 29 do 30 centimetara. Manji krug odmah staviti na papir za pečenje.
  4. Za fil izmiješati sir, jaja i špinat (ja koristim zamrznuti i ne obrađujem ga prije uporabe). Fil premazati preko manjeg tijesta. Rub od 1 centimetra nemojte filovati da biste tijesto uspjeli spojiti. Poklopiti gornjom korom i lagano pritisnuti rubove da se dobro spoje.
  5. U sredinu suncokreta staviti veću čašu ili zdjelicu (moja je promjera 14 centimetara) i lagano utisnuti. Od zdjelice prema van rezati trake širine 1,5 do 2 centimetra. 
  6. Zdjelicu maknuti pa svaku trakicu iz vodoravnog položaja okrenuti okomito.
  7. Srednji dio koji je označen zdjelicom premazati žutanjkom i posuti makom u zrnu. 
  8. Peći na 200 stupnjeva otprilike 30 minuta, dok tijesto ne primi lijepu zlatnu boju.

Post a Comment

Previous Post Next Post