Posts

Ruske kape

Image
Sastojci za biskvit: 8 jaja 13 žlica šećera 3 žlice kakaa 10 žlica brašna 1 prašak za pecivo 5 žlica vode Sastojci za fil: 1/2 litre mlijeka 2 žlice gustina 2 žlice mekog brašna 7 žlica šećera 3 vanilin šećera limunov sok po želji 1 maslac Dekoracija: 100 grama kokosa 100 grama čokolade za kuhanje 3 žlice ulja Priprema: Jaja pjenasto umutiti (ja ne odvajam bjelanjke od žutanjaka već koliko imam jaja, toliko minuta miksam) sa šećerom, lagano dodati vodu, pa špatulom umiješati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći u velikom protvanju na 180 stupnjeva otprilike 15 minuta. Biskvit ohladiti pa vaditi okruglim kalupom krugove (moji su promjera 4 centimetra). Svaki prerezati na pola, na jednu polovicu namazati malo kreme, poklopiti drugim dijelom biskvita pa okolo namazati kremu i uvaljati u kokos.  Za kremu zakuhati 4 dl mlijeka. U preostalih 1 dl mlijeka dobro izmiješati brašno, gustin i šećer da nema grudica. Skuhati gustu kremu (kao puding). Ohladiti. U hladno dodati 250 gr...

Kugle

Image
  Sastojci: 250 grama maslaca ili margarina 240 grama šećera (kristal) 2 vanilin šećera  1 dl ness kave 10 dl zobene kaše (380 do 400 grama) 2 žlice kakaa u prahu prstohvat soli kokos za uvaljati kugle Priprema: Dobro izmiksati margarin/maslac sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ostale sastojke i miksati dok se sve ne poveže.  Staviti smjesu u hladnjak na sat vremena da se stegne.  Praviti kugle i uvaljati ih u kokos. Posluživanje: Od ove smjese možete napraviti 20 do 30 kugli ovisno o veličini, obično su veličine male kuglice sladoleda.  Kuglice možete uvaljati u kokos, krupni šećer, kakao, mrvice itd. 

Američke palačinke

Image
  Sastojci: 200 grama glatkog brašna 1 prašak za pecivo 1 žlica soli 1 žlica kristal šećera 250 ml mlijeka 1 jaje maslac za pečenje Priprema: Jaje zapjeniti pjenjačom, dodati sol, šećer, mlijeko i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Dobro izmiješati da nema grudica u glatku smjesu, malo gušću od običnih palačinki.  U tavi rastopiti malo margarina, palačinke ne smiju plivati, pa žlicom stavljati peći. Oblikovati ih žlicom da dobiju lijepi okrugli oblik. Ja pečem po četiri komada u tavi. Kada  se pojave mjehurići palačinka je pečena s jedne strane, okrenuti, peći pola minute sa druge strane pa vaditi na salvetu da pokupi ostatak masnoće. 

Mini kuglof sa orašastim plodovima

Image
  Sastojci: 150 grama brašna 100 grama šećera (kristal) 1 dl ulja 1 dl mlijeka ribana korica limuna 2 jajeta 2 žlice cimeta (po želji) prstohvat muškatnog oraščića 50 grama mljevenih oraha 50 grama mljevenih lješnjaka 50 grama mljevenih badema 1 prašak za pecivo šećer u prahu za posipanje Priprema: Jaja i šećer pjenasto umutiti. Dodati ulje i mlijeko, a zatim i sve suhe sastojke. Dobro izmiksati da se sastojci povežu u srednje gustu smjesu. Ukoliko nemate orahe, bademe i lješnjake, možete staviti samo jedno ili kombinirati, ali je bitno da stavite 150 grama sve skupa. Mini kalupe za kuglofe puniti do pola i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 15 minuta. Provjeriti čačkalicom kad su pečeni. Izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.

Lažni čupavci

Image
  Sastojci: 3 dl mlijeka 1 puding (okus po želji) 2 žlice šećera 100 grama margarina ili maslaca 1 pakiranje čajnih kolutića (800 grama) 200 grama kokosa za valjanje 1 dl mlijeka za natapanje keksića Priprema: U 3 dl mlijeka i 2 žlice šećera skuhati puding po želji. Ja sam ovaj put kuhala od čokolade. Pustiti da se ohladi. 100 grama margarina ili maslaca pjenasto izmiksati pa dodati hladan puding i miksati da se sve lijepo poveže. Jedan čajni keks umočiti u mlijeko, namazati kremom i poklopiti drugim keksom umočenim u mlijeko. Lagano okolo namazati kremom pa uvaljati u kokos. Broj kolačića ovisi koliko debeo mažete kremu. Ja sam od ove smjese dobila 27 kolačića.

Suncokret

Image
  Sastojci za tijesto: 500 grama mekog brašna za kolače tip 400 1/2 kockice svježe germe 1 žlica šećera 1 žlica soli 1 jušna žlica kiselog vrhnja 1/2 dl ulja 3 dl mlakog mlijeka Sastojci za fil: 250 grama svježeg sira 250 grama špinata 2 jajeta sol po želji žutanjak za premazivanje mak u zrnu za posipanje Priprema: U jedan dl mlakog mlijeka izmrviti germu i dodati žličicu šećera. Pustiti desetak minuta da germa naraste. Sve sastojke sjediniti i zamijesiti glatko mekano tijesto. Mlijeko dodavati postepeno, po potrebi da tijesto ne bude tvrdo za miješanje. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udupla. Tijesto podijeliti na dva dijela. Jednu polovicu razvući na krug promjera 28 centimetara, a drugu na promjer 29 do 30 centimetara. Manji krug odmah staviti na papir za pečenje. Za fil izmiješati sir, jaja i špinat (ja koristim zamrznuti i ne obrađujem ga prije uporabe). Fil premazati preko manjeg tijesta. Rub od 1 centimetra nemojte filovati da biste tijesto uspjeli spojiti. Poklopit...