Posts

Pistacij torta

Image
  Za jednu koru potrebno je: 4 jaja 8 žlica šećera 1 dl vode 1 dl ulja 6 žlica brašna 4 žlice kakaa 1 prašak za pecivo Trebati će vam dvije kore koje ćete još prerezati na dvije tanje korice. Krema: 6 pudinga od vanilije 4 žlice gustina 15 žlica šećera 1.8 l mlijeka 250 g tamne čokolade 250 g bijele čokolade 200 g pistacija (očišćenih, neslanih) 400 g maslaca Ganache: 300 ml vrhnja za šlag 200 g čokolade za kuhanje Priprema: Za koru izmutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg.  Posebno umutite žutanjke s vodom, uljem, brašnom i praškom za pecivo pa lagano umiješajte bjelanjke.  Pecite u kalupu fi 28 na 170 stupnjeva, 15-20 minuta (probati čačkalicom). Za kremu skuhajte puding i gustin sa mlijekom i šećerom.  Ohladite pa dodajte maslac.  Kremu podijelite na tri dijela, u prvi dio dodajte otopljenu bijelu čokoladu, u drugi dio otopljenu tamnu čokoladu a u treći dio mljevene pistacije i eventualno malo zelene prehrambene boje. Priprema ganachea: Vrhnje za šlag ug...

Pita od rabarbare i borovnica

Image
  Sastojci za biskvit: 175 g maslaca 0,5 dl šećera 3,5 dl brašna prstohvat soli Priprema: Istopiti maslac, dodati šećer i brašno i zamijesiti tijesto.  Ukoliko je tijesto jako ljepljivo, dodati malo brašna.  Utisnuti ga u kalup promjera 22 cm Voće: 200 g rabarbare, očišćene i narezane na kockice 200 g borovnice (ja sam stavila šumsko voće) 1 dl šećera 1 čajna žlica krumpirovog brašna (može i gustin) Priprema: Voće, šećer i brašno izmješati, preliti preko tijesta i peći otprilike 25 minuta na 200 tupnjeva.

Lambada

Image
  Sastojci za biskvit: 6 jaja 15 dag šećera 15 dag brašna 6 bjelanjaka Sastojci za žutu kremu: 1 litra narančinog soka 3 pudinga od vanilije 7 žlica šećera Sastojci za bijelu kremu: 6 žlica brašna 6 žlica šećera 1/2 litre mlijeka 1 margarin Glazura: 10 dag čokolade 7 dag margarina Ostali sastojci: Petit keksi Priprema: 6 jaja miksati da se zapjene i pobijele (ja koliko jaja stavim, toliko minuta miksam), dodati šećer, još malo miksati pa špatulom umiješati brašno i snijeg od bjelanjaka. Biskvit peći u velikom protvanju od pećnice na 180 stupnjeva 20ak minuta (provjeriti čačkalicom kad je gotov). Za žutu kremu skuhati puding od vanilije u soku od naranče i šećeru i toplu kremu preliti preko pečenog biskvita. Na toplu kremu odmah slagati petit kekse. Priprema bijele kreme: Zakuhati 4 dl mlijeka, a u 1 dl razmutiti brašno i šećer. Skuhati gustu kremu pa ohladiti.  U hladno dodati jedan maslac. Premazati kremu preko petit keksa. Glazura: Čokoladu za glazuru rastopiti na pari pa pr...

Jogurt kocke

Image
  Sastojci: 5 dl šlaga 6 dl čvrstog jogurta 200 grama šećera 2 žlice limunovog soka 3 vrećice želatine petit keks Priprema: Izmiksati 5 dl šlaga.  6 dl čvrstog jogurta izmiksati sa 200 grama šećera i 2 žlice limunovog soka.  Vrećice želatine prirediti prema uputama na vrećici i umiksati u jogurt. U smjesu dodati izmiksani šlag. Voće po želji možete umiksati u kremu ili na petit keks staviti red kreme, red voća pa ostatak kreme. Ja sam na vrh stavila još voća i prelila crvenim preljevom za torte. umjesto petit keksa može ići i tanki biskvit.

Kruh

Image
  Sastojci: 500 grama mekog brašna 5 grama suhog kvasca (pola vrećice) 1 čajna žlica soli 2 čajne žlice šećera 50 grama margarina 300 ml mlijeka Priprema: Otopiti margarin i ugrijati mlijeko da bude mlako. Ja margarin topim direktno u mlijeku, ako vam je lakše možete i odvojeno. Sve sastojke sjediniti i miksati mikserom sa spiralnim nastavcima. Što duže miksate, kruh će biti finiji. Ja imam kućni robot i miksam tijesto na trećoj brzini barem pet minuta. Ostaviti pokriveno krpom na toplom da se tijesto udupla (otprilike sat vremena). Kad se tijesto uduplalo malo ga premijesiti na pobrašnjenoj površini i razvući u pravokutnik oklagijom na debljinu od par milimetara. U širinu valjajte koliko vam je pleh dugačak, u dužinu dok ne dobijete željenu debljinu tijesta. Zarolati u rolat. Ukoliko imate kalup, roladu stavite u kalup. Ukoliko nemate, poslužiti će i obični protvanj. Ja sa strane zamotam u foliju dvije staklene čaše da budu "potporni stupovi" i da se tijesto nadolazeći ne ši...

Kruh iz šerpe

Image
  Sastojci: 840 grama mekog brašna 1 vrećica suhog kvasca 1 prašak za pecivo 1 čajna žlica šećera 1 jušna žlica soli 7 dl mlake vode Priprema: Sve suhe sastojke pomiješati i dodati mlaku vodu. Mijesiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Nemojte se zabrinuti, smjesa je dosta rijetka. Tijesto pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom da nadođe. Ja kad imam vremena, premijesim ga mikserom dva ili tri puta, iznutra bude rupičastiji, veći i imam osjećaj da se bolje ispeče.  Pećnicu uključiti na 220 stupnjeva i u nju staviti šerpu promjera 26 centimetra da se zagrije (skupa sa poklopcem). Vruću šerpu posuti brašnom i izliti smjesu unutra. Poklopiti i peći sat vremena.