Semle (Švedske princes krafne)

 
Na naš pokladni utorak, u Švedskoj je običaj jesti ovu poslasticu izgledom sličnu našim princes krafnama. Iako ih mnogi uspoređuju sa našim krafnama, nemaju nikakve sličnosti.












Predtijesto:

  • 200g mlakog mlijeka
  • 250g mekog brašna
  • pola kockice svježe germe

Tijesto:

  • 240g mekog brašna
  • 80g šećera
  • 100g maslaca sobne temperature
  • 8g soli
  • 15g kardamoma

Fil:

  • 400g marcipana
  • 90g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1-1,5dl mlijeka
  • 4dl šlaga

Priprema:

  • Zamijesiti tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima od mlakog mlijeka, brašna i svježeg kvasca. Prekriti krpom i ostaviti da nadolazi sat vremena na toplom
  • Nakon sat vremena u predtijesto dodati brašno, sol, kardamom, šećer i maslac, miksati 4 do 5 minuta mikserom da se sastojci lijepo povežu
  • Ostaviti da nadolazi na toplom 45 minuta
  • Od tijesta praviti kuglice veličine 60 do 80 grama. Ukoliko su veličine 60 grama biti će ih cca 15 komada, moje su bile 75 do 80 grama i ispalo ih je 12. Posložite loptice u tepsiju pokrivenu pek papirom da nadolaze još pola sata, prekriti ih plastičnom folijom ili krpom
  • SAVIJET: tijesto je bolje trgati rukom nego rezati nožem, lakše je oblikovati kuglice ukoliko je tijesto trgano od cijele smjese
  • Peku se na 170 stupnjeva cca 20 minuta, ovisno o pećnici, dok ne dobiju lijepu smećkastu boju

  • Ohlađenim lopticama odrezati vrh (kapu) i izdubiti unutrašnjost. Višak tijesta možete pomiješati sa Nuttelom ili pekmezom i napraviti brzinske kuglice kao dodatni desert
  • Loptice napuniti marcipan smjesom
Fil:

  • Marcipan pomiješati sa šećerom i polako ulijevati mlijeko
  • Miksati dok ne dobijete glatku smjesu gustoće čvrstog pudinga
  • Umjesto marcipan smjesom, možete ih puniti Nuttelom ili vanilin kremom
  • Izmiksati šlag, staviti ga u dresir vrećicu sa zvijezdastim nastavkom (ja koristim Wilton 1m) i nanijeti šlag preko marcipan smjese
  • Vrhove (kape) koje ste prethodno odrezali, pospite šećerom u prahu i poklopite semle





1 Comments

  1. Hvala na receptu ❤️ sjajno izgleda 🥰🤗❤️😘

    ReplyDelete
Previous Post Next Post