Na naš pokladni utorak, u Švedskoj je običaj jesti ovu poslasticu izgledom sličnu našim princes krafnama. Iako ih mnogi uspoređuju sa našim krafnama, nemaju nikakve sličnosti.
Predtijesto:
- 200g mlakog mlijeka
- 250g mekog brašna
- pola kockice svježe germe
Tijesto:
- 240g mekog brašna
- 80g šećera
- 100g maslaca sobne temperature
- 8g soli
- 15g kardamoma
Fil:
- 400g marcipana
- 90g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1-1,5dl mlijeka
- 4dl šlaga
Priprema:
- Zamijesiti tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima od mlakog mlijeka, brašna i svježeg kvasca. Prekriti krpom i ostaviti da nadolazi sat vremena na toplom
- Nakon sat vremena u predtijesto dodati brašno, sol, kardamom, šećer i maslac, miksati 4 do 5 minuta mikserom da se sastojci lijepo povežu
- Ostaviti da nadolazi na toplom 45 minuta
- Od tijesta praviti kuglice veličine 60 do 80 grama. Ukoliko su veličine 60 grama biti će ih cca 15 komada, moje su bile 75 do 80 grama i ispalo ih je 12. Posložite loptice u tepsiju pokrivenu pek papirom da nadolaze još pola sata, prekriti ih plastičnom folijom ili krpom
- SAVIJET: tijesto je bolje trgati rukom nego rezati nožem, lakše je oblikovati kuglice ukoliko je tijesto trgano od cijele smjese
- Peku se na 170 stupnjeva cca 20 minuta, ovisno o pećnici, dok ne dobiju lijepu smećkastu boju
- Ohlađenim lopticama odrezati vrh (kapu) i izdubiti unutrašnjost. Višak tijesta možete pomiješati sa Nuttelom ili pekmezom i napraviti brzinske kuglice kao dodatni desert
- Loptice napuniti marcipan smjesom
Fil:
- Marcipan pomiješati sa šećerom i polako ulijevati mlijeko
- Miksati dok ne dobijete glatku smjesu gustoće čvrstog pudinga
- Umjesto marcipan smjesom, možete ih puniti Nuttelom ili vanilin kremom
Hvala na receptu ❤️ sjajno izgleda 🥰🤗❤️😘
ReplyDelete