Cimet rolice (kanelbullar)

 


Sastojci za tijesto:
  • 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 75 grama margarina ili maslaca
  • 20 grama svježeg kvasca (ili 5 grama suhog)
  • 1 dl šećera
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žlica kardamoma
  • 6 dl mekog brašna
Sastojci za fil:
  • 60  grama maslaca ili margarina
  • 2 jušne žlice cimeta
  • 0,5 dl šećera u prahu
Za premazivanje prije pečenja:
  • 1 jaje
  • krupni šećer
Priprema:
  1. U mlako mlijeko dodajte izmrvljenu germu (ili suhu), šećer, prstohvat soli i malo promiješajte da se svježa germa rastopi. Dodajte sitno izrezani maslac ili margarin. Ukoliko imate kardamom, stavite ga, okus je puno bolji, ali on nije obavezan. Dodajte 5 dl brašna (mjere su u decilitrima, nije greška, jer se u Švedskoj brašno i šećer mjere u decilitrima). Mijesite mikserom, nastavkom za tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak brašna. Tijesto mora biti mekano ali da se ne lijepi. Poklopite ga krpom i ostavite na toplom da nadolazi 40 minuta.
  2. Tijesto razvaljajte na 30 puta 20 centimetara i premažite filom. Za fil pjenasto izmiksajte margarin ili maslac (obavezno sobne temperature), dodajte cimet i šećer i miksajte da se sve sastavi pa premažite preko tijesta. 
  3. Tijesto zarolajte u rolat. Rolat režite na krugove 1,5 centimetar debljine i položite ih vodoravno (trebali bi dobiti 20 pužića).
  4. Rolice stavite na tepsiju obloženu pek papirom ili u košarice (moraju biti šire i niže od onih klasičnih za muffine). Nemojte ih stisnuti jer će još dodatno narasti pa će vam se zalijepiti jedna za drugu. Pokrijte krpom i ostavite da nadolaze još 30 minuta.
  5. Prije pečenja namažite ih umućenim jajetom u koji ste obavezno dodali par kapi vode. Ukoliko ih premažete samo jajetom, gornji dio će vam jako brzo izgoriti. Pospite krupnim šećerom (možete izdrobiti šećer u kocki).
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 5 do 8 minuta.




Post a Comment

Previous Post Next Post