Luksuzna čajna peciva

 


Sastojci:
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2,5 dl vode
  • 75 grama maslaca ili margarina
  • 3 jušne žlice šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 jaje
  • 1 kg mekog brašna
Priprema:
  1. Rastopite maslac pa dodajte mlijeko i vodu. Zagrijte da bude mlako (maksimalno 35 stupnjeva). Kockicu kvasca razmrvite pa prelijte tekućinu i izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte jaje, šećer, sol i malo promiješajte. Brašno dodajite postepeno, ovisno o veličini jajeta, vrsti brašna, biti će potrebno 900 do 1000 grama brašna. Mikserom zamijesite glatko, mekano tijesto. Ja ga miksam 10-ak minuta. Nemojte pretjerivati s brašnom inače će u konačnici peciva biti tvrda i žilava. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da nadolazi 30 minuta.
  2. Kad je tijesto nadošlo stol pobrašnite i istresite tijesto. Razvaljajte ga na debljinu 1 cm.
  3. Režite kolutove većom čašom, zdjelicom ili modlom. Ja od ove smjese dobijem otprilike 20 peciva. Stavite ih na papir za pečenje, izbockajte vilicom, poklopite krpom i ostavite da nadolaze 30 minuta.  U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  4. Peciva se peku 8 do 10 minuta, ovisno o jačini pećnice.




U Švedskoj je ovo pecivo jako popularno, uglavnom ga jedu kao međuobrok sa maslacem i sirom ili kao luksuzni sendvič sa gamberima.





Post a Comment

Previous Post Next Post