Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 1 kockica svježeg kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 dl ulja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- mlakog mlijeka po potrebi
- punjenje po želji (sir, šunka, pekmez, čokolada, orasi)
- mak, krupna morska sol za posipanje
- jaje za premazivanje
Priprema:
- Kvasac izmrviti u 1 dl mlakog mlijeka i 1 žlicu šećera i ostaviti 15 minuta da kvasac nadođe.
- Sve sastojke promiješati i zamiješati mekano tijesto (ja mlijeko nikad nisam mjerila, dodajem ga po potrebi 1,5 - 2 dl). Tijesto pokriti i ostaviti na toplom da se udupla).
- Nadošlo tijesto malo premijesiti, podijeliti u dva dijela i svaki dio razvući oklagijom u široki krug. Rezati na 24 trokuta koje punite po želji. Smotati kiflice, premazati ih mlijekom i ostaviti pola sata da nadolaze.
- Prije pečenja umutiti jaje sa par kapi vode i premazati kiflice pa posuti po želji makom, krupnom morskom soli, shia sjemenkama, sezamom ili slatke sa krupnim šećerom.
- Peći na 200 stupnjeva 17 - 20 minuta.