Posts

Cimet rolice (kanelbullar)

Image
  Sastojci za tijesto: 2,5 dl mlakog mlijeka 75 grama margarina ili maslaca 20 grama svježeg kvasca (ili 5 grama suhog) 1 dl šećera prstohvat soli 1 čajna žlica kardamoma 6 dl mekog brašna Sastojci za fil: 60  grama maslaca ili margarina 2 jušne žlice cimeta 0,5 dl šećera u prahu Za premazivanje prije pečenja: 1 jaje krupni šećer Priprema: U mlako mlijeko dodajte izmrvljenu germu (ili suhu), šećer, prstohvat soli i malo promiješajte da se svježa germa rastopi. Dodajte sitno izrezani maslac ili margarin. Ukoliko imate kardamom, stavite ga, okus je puno bolji, ali on nije obavezan. Dodajte 5 dl brašna (mjere su u decilitrima, nije greška, jer se u Švedskoj brašno i šećer mjere u decilitrima). Mijesite mikserom, nastavkom za tijesto. Po potrebi dodajte i ostatak brašna. Tijesto mora biti mekano ali da se ne lijepi. Poklopite ga krpom i ostavite na toplom da nadolazi 40 minuta. Tijesto razvaljajte na 30 puta 20 centimetara i premažite filom. Za fil pjenasto izmiksajte margarin ili...

Hormašice

Image
  Sastojci: 250 grama maslaca ili margarina 1 dl ulja 1 dl mlijeka 1 dl šećera 1 jaje pola praška za pecivo 630 grama brašna 50 grama kokosa Sirup: 1 kg šećera 8 dl vode po želji orasi za punjenje Priprema: Margarin ili maslac pjenasto izmiksati, dodati ostale sastojke i zamijesiti mekano tijesto. Po potrebi dodati koju žlicu brašna. Ukoliko vam tijesto bude pretvrdo pucati će i nećete moći oblikovati hormašice. Moje hormašice su svaka otprilike 50 grama tijesta. Kuglicu tijesta razvucite na "bodljikavom" dijelu ribeža na veličinu otprilike 7 puta 4 centimetra. Po želji ih punite orasima. Lagano rubove povlačiti jedan prema drugome da zatvorite dno i da orasi dođu u sredinu. Kada se krajevi spoje okrenuti hormašicu na tepsiju (tepsija ne treba biti premazana masnoćom niti obložena papirom). Između svake hormašice ostaviti prostora jer će se u toku pečenja malo napuhati.  Peći na 170 stupnjeva dok skroz ne porumene. Zakuhati šećer i vodu pa preliti vruće hormašice. Ne poklapat...

Jaje na oko

Image
  Sastojci: 5 jaja L veličine 15 dag šećera 15 dag brašna 15 dag maslaca 1/2 praška za pecivo 2 pudinga od vanilije 7 dl mlijeka 2 kisela vrhnja (ukupno 360 grama) 6 žlica šećera 2 kompota od marelice (po 420 grama) 2 bijela preljeva za torte Priprema: Bjelanjke umutiti u čvrst šaum i ostaviti sa strane. Miksati omekšali maslac i žutanjke, dodati šećer i miksati da se sve sjedini. Lagano umiješati brašno prosijano sa praškom za pecivo i bjelanjke. Peći u velikom protvanju od pećnice otprilike 30 minuta na 180 stupnjeva. Za kremu skuhati puding u mlijeku i u vruće dodati vrhnje i šećer, dobro izmiješati i preliti preko pečenog biskvita.  Na kremu složiti marelice (po mogućnosti što manje, da liče na jaja). Bijeli preljev za torte pripremiti prema uputi na vrećici pa preliti preko kolača.

Kiflice

Image
  Sastojci: 1 kg mekog brašna 1 kockica svježeg kvasca 1 žličica soli 1 žličica šećera 1 dl ulja 2 žlice kiselog vrhnja mlakog mlijeka po potrebi punjenje po želji (sir, šunka, pekmez, čokolada, orasi) mak, krupna morska sol za posipanje jaje za premazivanje Priprema: Kvasac izmrviti u 1 dl mlakog mlijeka i 1 žlicu šećera i ostaviti 15 minuta da kvasac nadođe. Sve sastojke promiješati i zamiješati mekano tijesto (ja mlijeko nikad nisam mjerila, dodajem ga po potrebi 1,5 - 2 dl). Tijesto pokriti i ostaviti na toplom da se udupla). Nadošlo tijesto malo premijesiti, podijeliti u dva dijela i svaki dio razvući oklagijom u široki krug. Rezati na 24 trokuta koje punite po želji. Smotati kiflice, premazati ih mlijekom i ostaviti pola sata da nadolaze. Prije pečenja umutiti jaje sa par kapi vode i premazati kiflice pa posuti po želji makom, krupnom morskom soli, shia sjemenkama, sezamom ili slatke sa krupnim šećerom.  Peći na 200 stupnjeva 17 - 20 minuta.

Luksuzna čajna peciva

Image
  Sastojci: 1 kocka svježeg kvasca 2,5 dl mlijeka 2,5 dl vode 75 grama maslaca ili margarina 3 jušne žlice šećera 2 čajne žličice soli 1 jaje 1 kg mekog brašna Priprema: Rastopite maslac pa dodajte mlijeko i vodu. Zagrijte da bude mlako (maksimalno 35 stupnjeva). Kockicu kvasca razmrvite pa prelijte tekućinu i izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte jaje, šećer, sol i malo promiješajte. Brašno dodajite postepeno, ovisno o veličini jajeta, vrsti brašna, biti će potrebno 900 do 1000 grama brašna. Mikserom zamijesite glatko, mekano tijesto. Ja ga miksam 10-ak minuta. Nemojte pretjerivati s brašnom inače će u konačnici peciva biti tvrda i žilava. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da nadolazi 30 minuta. Kad je tijesto nadošlo stol pobrašnite i istresite tijesto. Razvaljajte ga na debljinu 1 cm. Režite kolutove većom čašom, zdjelicom ili modlom. Ja od ove smjese dobijem otprilike 20 peciva. Stavite ih na papir za pečenje, izbockajte vilicom, poklopite krpom i ostavite da nadolaze 30 mi...

Pupoljci

Image
  Sastojci: 250 grama mekog brašna 50 grama gustina 100 grama šećera 1 bjelanjak od većeg jajeta 190 grama margarina ili maslaca pola praška za pecivo 1 vanilin šećer Punjenje: 200 grama višanja iz kompota Fil: 1 dl soka od višanja 1 jušna žlica gustina 1 jušna žlica šećera Omotač: 50 grama bijele čokolade 1/2 dl mlijeka 150 grama kokosa Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i stavite ga u frižider obavezno na dva sata da se stisne. Uzimajte 15 - 20 grama tijesta, napravite od njega "košaricu", stavite unutra ocijeđenu višnju, zatvorite i lagano oblikujte kuglicu. Slažite ih na pek papir na razmaku od par centimetara jer će se u toku pečenja lagano napuhati. Pecite ih na 180 stupnjeva 12 - 15 minuta pazeći da ne potamne. Pomiješajte mlijeko i bijelu čokoladu te zagrijte da se čokolada istopi pa svaku kuglicu s gornje strane umočite u smjesu čokolade pa u kokos. Za fil skuhajte gustin u soku od  višanja da dobijete žele. Ja nikad ne stavljam šećer, ali ako su vam...